04 септември 2008

За какво си използваме времето?

Всеки ден ходим на работа, ядем, спим, отглеждаме своите деца и ако ни остане малко време - вероятно гледаме телевизия. И това се повтаря отново и отново. Понякога този цикъл така ни увлича, че не усещаме как отминават дните и изведнъж се сепваме, осъзнали колко сме остарели.

Бюрото за трудова статистика към американското министерство на труда публикува ежегодно на своя сайт резултатите от едно мащабно изследване върху използването на времето от жителите на САЩ. Ето как изглеждат нещата през 2006 г. за възрастните хора между 25 и 54 години, с деца (на сайта има данни и за 2007 г., но няма графики):



Данните в превод на български:
  • Работа - 8.2 часа
  • Сън - 7.6 часа
  • Спорт и развлечения - 2.6 часа
  • Грижа за другите - 1.1 часа
  • Ядене и пиене - 1.1 часа
  • Домашни дейности - 1.0 часа
  • Друго - 2.4 часа
Общо: 24 часа

Прави впечатление, че няма специална рубрика за пътуването до работа. Това, особено в големите градове, е много сериозен консуматор на време. Вероятно е включено в рубриката "друго". Другото, което забелязвам, е изключителното малкото време, което отделят американците за хранене - 1.1 часа. Ние само за вечеря прекарваме на масата над един час, а какво остава за другите хранения.

В крайна сметка, нещата, представени в числа и графики, ни показват колко малко време реално отделяме за себе си и за общуване с близките си. Една голяма част от живота ни преминава, докато се влачим по течението на ежедневието и твърде рядко успяваме да укротим инерцията, да спрем и да се замислим дали това е животът, който сме мечтали да имаме.

Времето е най-ценното ни богатство. То не може да се купи и не може да се спести. Единственото, което можем да направим с него, е да го изживеем пълноценно - всяка минута, всеки час, всеки ден. Понякога е необходимо да спрем за миг и да се огледаме - дали вървим в правилната посока, дали сме на правилното място и с правилните хора. Това е и посланието на моя блог - Спри и помисли! Ако се поддадеш на течението, може да пропилееш най-ценните години от живота си. А изгубеното време е невъзвратимо.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

2 коментара:

  1. Браво за добрия пост. Харесвами, но статистиката за американците и нашата е съвсем различна. Прекараното време за храна, пред телевизора и т.н. са различни.
    Ето моето време за тези специално:

    Работа ~8ч; Път за работа 2-2.5ч; хранене: 2ч; телевизия 0.2ч; сън - 5.5 - 6ч;
    Останалите неща варират. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз мисля, че има доста възможности за по-добро използване на времето.

    Първо, има много дейности, които човек може да върши от дома. Дори и да не е всеки ден, това спестява страшно много време от пътуване в големия град.

    Освен това, времето в офиса също не се използва на 100% ефективно. Аз бих предпочел хората в моя офиса да имат по-кратко работно време (например 6 часа), но да го използват на 100% за работа, вместо да се мотаят и да си чоплят носа по 9 часа на ден.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!