23 септември 2008

21 съвета за успех от H. Jackson Brown, Jr.

H. Jackson Brown, Jr. е американски писател, станал особено известен с книгата си Life's Little Instruction Book (Малка книга с инструкции за живота). Той е авторът и на този списък с 21 съвети за успех. Аз го открих в блога на Glen Alleman Herding Cats, който по принцип е посветен на управлението на проекти, но от време на време публикува и нещо лично или малко встрани от професионалната тематика. По-долу ги публикувам в превод на български и с личен коментар.

1. Ожени се (омъжи се) за правилния човек. Само това решение определя 90% от бъдещото ти щастие или нещастие в живота.

Напълно споделям това твърдение. Човекът, който споделя твоите дни и нощи, е този, който може да ти даде духовни сили да успееш или да ти отрови живота. Човек не може да постигне успех, ако в семейството цари неразбирателство и напрежение. Не твърдя, че съм постигнал голям успех в моя живот, но и малкото, до което съм достигнал, дължа изцяло на подкрепата на моята съпруга и безрезервната й вярата в моите способности.

2. Работи това, което ти доставя удоволствие и което заслужава твоето време и талант.

Дълго време вярвах, че трябва да се работи за пари, защото като глава на семейството нося отговорност за неговото финансово благополучие. За съжаление, този начин на мислене не само не ми носеше удовлетворение в работата, но и създаваше стрес, който доведе до сериозни поражения върху здравето ми. Щастлив съм, че осъзнах грешката си, макар и доста късно, и сега работя само това, което наистина харесвам и което смятам, че си струва. Това ме прави щастлив, а парите, които печеля, ме удовлетворяват. Да зарежеш работата, която не харесваш и която те мъчи, и да се отдадеш на това, което истински желаеш, е изключително трудно решение, но веднъж взето, ни дава невероятна духовна сила и увереност в успеха.

3. Давай на хората повече, отколкото очакват и го прави охотно.

Щастието е в това да даряваш щастие на другите. Ако дадеш някому от своето време, внимание или обич безкористно, съдбата ще те възнагради многократно.

4. Стани най-позитивния и най-ентусиазирания човек, когото познаваш.

Положителното мислене води до положителни резултати. Това е най-сигурният път към успеха.

5. Прощавай грешките както на себе си, така и на другите.

Неминуемо е да сгрешим, но грешките, които правим, са уроци, които ще ни научат да станем по-добри. Вкопчването в грешките и търсенето на виновник е бреме, което ни влачи към дъното.

6. Бъди щедър.

7. Бъди признателен.

Не забравяй помощта, която си получил от близки и приятели. Съхрани в сърцето си чувство на благодарност и признателност към тези, които са ти подали ръка в точния момент. Твоят успех се дължи не само на твоите собствени усилия, а и на всички хора, в твоето обкръжение, които са ти дали своята подкрепа.

8. Постоянство, постоянство, постоянство

9. Създай си дисциплината да спестяваш пари даже и ако заплатата ти е съвсем скромна.

Тук съветът е по-скоро да не бъдеш разхитителен. Разчитай на собствените си финансови способности не залитай по големи залци, които не можеш да преглътнеш.

10. Отнасяй се с всеки така, както искаш той да се отнася с тебе.

Универсален принцип в живота. За съжаление, хората често залитат по принципи и идеи, които фанатично се опитват да наложат на другите, без да се съобразяват с тяхното право на свобода на мисленето.

11. Отдай се на постоянно усъвършенстване.

12. Отдай се на качеството

Качество както в работата, така и в отношенията с другите, и във всеки друг аспект на живота.

13. Разбери, че щастието не е в притежанието, властта или престижа, а в отношенията с хората, които обичаш и уважаваш.

14. Бъди лоялен.

15. Бъди честен.

16. Бъди инициативен (self starter)

Ако постоянно чакаш някой да ти постави задача, няма да постигнеш големи резултати. успехът идва при онези, които мислят, творят и сами се сещат какво трябва да се направи, за да се подобри работата.

17. Бъди решителен, даже ако това означава понякога да грешиш.

Животът постоянно ни изпречва препятствия по пътя към успеха. Ако не сме достатъчно решителни, ако се огънем при първата трудност, никога няма да стигнем до края.

18. Спри да обвиняваш другите. Поеми отговорност за всяка част от своя живот.

Само този, който може да поеме отговорността за своите постъпки, е истински свободен да взема решения и да управлява своя живот.

19. Бъди смел и дързък. Когато се обърнеш назад в миналото, ще съжаляваш много повече за нещата, които не си направил, отколкото за тези, които си извършил.

20. Грижи се тези, които обичаш.

21. Не прави нищо, с което твоята майка не би се гордяла.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

4 коментара:

  1. Много добри съвети. Спокойно могат да бъдат и "21 съвета как да сте щастливи"

    ОтговорИзтриване
  2. Много добри съвети. Ако искаш да станеш милионер от продажба на "психологически" книжки от този тип. Всичко е вярно, всичко е много хубаво, едва ли има някой който досега да не се е сетил за тях? Но да беше казал автора и как да се постигне. Опс, забравих - с положително мислене ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Вместо да обясняваш на сиромаха, че трябва да си намери работа, а не да проси - дай му такава. Ако не можеш - или му дай къшей хляб или отмини.

    ОтговорИзтриване
  4. svilen75, ако някой е изпаднал в беда, ще му дам къшей хляб, за да си стъпи на краката, но ако не може да си намери сам работа, а чака някой да му я даде в ръцете, значи е некадърник или мързеливец. Такъв човек трябва да се научи да си вади хляба сам, вместо цял живот да живее от подаяния.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!