16 май 2008

Как се прави успешен бизнес?

През блога на Garr Reynolds Presentation Zen открих презентацията на David Heinemeier Hansson, създателят на Ruby on Rails, който споделя своето виждане как се прави успешен бизнес онлайн. Аз лично смятам, че простичките правила, които той споделя, важат не само в света на интернет, а и навсякъде другаде:

  • Създайте един добър продукт или услуга, които решават някакъв проблем.
  • Поискайте цена за вашия продукт или услуга и хората, чийто проблем решавате, ще се съгласят да ви платят за това.
  • С малки суми и много клиенти можете да получите една добра печалба.
Интересно е и другото послание на Hansson - не се нахвърляйте на идеята за големите печалби! Не всеки може да създаде следващият Google или Facebook и да стане милиардер. Пробвайте да се задоволите и с по-малко. Какво ще кажете за един милион? Или дори за 200 000? Нима това са твърде малки суми?

Дейвид дава много проста сметка: ако имате 400 клиента и им вземате по 40 долара на месец, за една година ще съберете приходи от 200 000 долара. Никак не е малко. Уловката е наистина да имате добър продукт и да намерите 400 клиента, които да го намерят за полезен. на следващата година със сигурност ще спечелите и милион.

Посланието е, че добър бизнес може да се направи от малки и прости неща, които да носят полза на клиента и той с радост ще се съгласи за правото да ги ползва. Когато вашият продукт носи полза на много хора, тогава идват и големите пари. Не изведнъж като джакпот от тотото, а бавно и постепенно, за което се иска вяра, упоритост и търпение.

Рецептата е проста, макар и не много лесна за изпълнение, но аз мисля, че е една добра отправна точка към успешния бизнес. Видеото е около 32 минути и можете да го видите оттук. Заслужава си!


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.


9 коментара:

  1. Е, зависи от проблема, който избереш да решаваш :) Има проблеми, които се срещат рядко и изискват скъпи решения. Тогава имаш малко клиенти, готови да ти платят много. И това не ти пречи да правиш успешен бизнес :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не мога да не се съглася с тези препоръки. Става, става тази работа!

    Но и обратното е възможно- да намериш немалко хора за луксозни стоки и услуги, всяка една от които струва няколко стотин лева. Тогава ще спечелиш още повече!

    ОтговорИзтриване
  3. Щом ти е харесало видеото, препоръчвам ти тяхната книга Getting Real - http://gettingreal.37signals.com/
    ако случайно не си я чел вече.

    Аз също харесвам модела с много клиенти и дребни суми. Проблемът с малкото клиенти за нещо скъпо, е че всеки от тях ти е половин шеф.

    ОтговорИзтриване
  4. видеото не тръгва , а съветите му са доста добри и поучителни. Наистина има истина в думите му.Впечатлен съм

    ОтговорИзтриване
  5. Да, изглежда е било премахнато от предишния сървър, но сега го има в YouTube. Обнових линка, така че отново може да се гледа.

    ОтговорИзтриване
  6. Достатъчно е да се знае, какво точно се иска. Каква е целта? Много по малко е много. Каквото и да се напиши и изговори надали ще е достатъчно и изчерпателно за това как се прави успешен бизнес. Ето един мой съвет:
    - Успешен ще е всеки бизнес за онзи, който има първо вяра в самия себе си! Възползвай се от възможностите, които ти дава живота а те никак не са малко. Улавяй всеки миг от деня и извличай поуката от времето! Пресявай нужното от непотребното. Ежедневно елиминирай негативното и го замести с добро. И така ще остане добро до добро и само добро, а от доброто определи кое е твоето добро и се заеми с него. То ще ти донесе само добро, защото иде от доброто а и не само в бизнес, а и в живота ти. И събирай плодовете на това добро, защото ти ги заслужаваш ...

    ОтговорИзтриване
  7. във вярата и желанието и търпението е всичко...

    ОтговорИзтриване
  8. Не искам да звучи снобарски,но как да вземеш пример от статия в,която един прост пример е написан недодялано.400 клиента по 40 долара на месец били 200 000 на година,главата ли ги хапе или,да?! :D Идеята е хубава,но от опит знам,че евтиното се продава по-трудно. ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам дали звучиш снобарски, анонимни друже, но със сигурност звучиш глупаво, защото не можеш да направиш проста сметка. 400 клиента по 40 долара на месец прави 16 000 долара. Това като го умножиш по 12 прави 192 000 долара, което спокойно можем да закръглим на 200 000 за целите на примера :-)

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!