21 ноември 2007

Успехът на малкия бизнес

Според Seth Godin, за да успее вашият малък бизнес, са ви необходими три основни качества:
  1. способността да зарежете един план, ако той не върши работа;
  2. убеждението, че вървите по правилния път, даже когато това ви струва пари в краткосрочен план;
  3. достатъчно вяра в другите хора, за да не се опитвате да правите всичко сами.
Едва ли този скромен списък изчерпва всичко, необходимо за успеха на един малък бизнес, но според мен действително акцентира върху най-важното, без което със сигурност няма да успеете. Аз самият в момента вървя по този път и вече успях да науча тези неща от собствения си, макар и още кратък, опит.

Вгледайте се в себе си и потърсете тези качества. Имате ли ги? Достатъчно силна ли е вярата ви в правилността на избрания от вас път? Достатъчно ли сте гъвкави, за да заобиколите препятствията, изправени пред вас, или си блъскате главата в тях? Имате ли вярна и сговорна дружина, с която да вървите заедно към успеха или вие сте единствения вол, който тегли каруцата?

Задавайки си тези въпроси, ще можете да си "сверите часовника" и да прецените до каква степен сте подготвили своя път към успеха. Дори и да сте се отклонили от верния път, не е фатално - пак можете да го откриете. Само не забравяйте да си задавате тези въпроси от време на време. Те ще ви покажат пътя към успеха.

3 коментара:

  1. Четох The Dip. Хубава книга. Жалкото е, че понякога още повече се обърквам. Понякога е толкова трудно да вземеш правилното решение. И още по-трудното е когато си сам и целия свят отстрани ти вика, че това което правиш не е правилно, а ти знаеш, че всъщност по-вероятно да си на прав път... А другите просто да не го знаят. С една дума - не е лесно да се занимаваш с бизнес у нас. Какъвто и да било той. А бизнеса у нас е много далече от идеите на Годин. И в един момент си сам.

    ОтговорИзтриване
  2. Николай, напълно те разбирам - аз самият съм изпадал в подобни ситуации. Това, обаче, означава само едно - такива като нас - хора мислещи по един и същи начин - трябва да се сдружим. Да работим заедно и да си помагаме, защото друг няма да ни помогне и няма да повярва в нас.

    ОтговорИзтриване
  3. Прав си, така е. Като говорим за идеите на Годин за маркетинга си мисля, че в момента у нас сме 5 години назад, може би и повече.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!